Tuesday, 14 October 2014

#Sharing: Spina Bifida

Assalamualaikum :)

2 minggu tak berstory. Jadi malam ini nak story tentang seorang patient yang menghidapi spina bifida, En. Q bukan nama sebenar. Sebelum itu, kalau mana yang tak tahu scope kerja occupational therapist di hospital. Kami bukan sahaja assess physical patient, malah kami juga akan assess macam mana keadaan rumah, sekolah atau tempat kerja. Jadi untuk kisah En. Q, saya macam biasa akan ikut supervisor bagi case orthopaedic dan spinal. Untuk case En. Q, saya berpeluang untuk ikut home visit.

En. Q menghidapi spina bifida dan 2 kali amputation (potong kaki), yang pertama amputation sehingga bawah lutut dan yang kedua ini sampai atas lutut. Sebelum ini En. Q boleh jalan menggunakan crutches. Tapi sekarang, dia bergantung kepada wheelchair untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Tujuan home visit adalah untuk memastikan En. Q boleh menggunakan wheelchair di rumah dengan mengira keluasan pintu, curb, bilik air, bilik tidur, tinggi suis lampu, tinggi meja makan dan sebagainya.

Sambil buat kerja, kami sempat bertanya ibu En. Q tentang kehidupan En. Q sebelum ini. En. Q menghidapi spina bifida daripada lahir (congenital disorder), kini beliau berumur 20-an. Disebabkan ada infection di kaki kirinya, terpaksa dipotong. Tapi apa yang saya kagum, walaupun ada masalah fizikal terpaksa pakai wheelchair untuk bergerak. Tapi semangat En. Q untuk sama seperti orang lain sangatlah tinggi. En. Q ada diploma in graphic. Ibu En. Q cerita, dia selalu marah kawan-kawannya yang malas nak sekolah, malas nak kerja.

En. Q sebelum ini bekerja dgn syarikat graphic swasta yang terletak di tingkat 3 atas kedai, setiap hari dia terpaksa naik tangga guna crutches. Kadang-kadang pergi kerja naik bas. Ibu En.Q seorang ibu tunggal dan berniaga kuih pada waktu pagi. Adik beradik 4 orang dan En. Q anak sulung.

Semakin hari, kaki En. Q semakin sakit mungkin disebabkan naik tangga 3 tingkat setiap hari. En. Q berhenti kerja dan cari projek di sekolah-sekolah. Ibu En. Q kata, " Dia kerja untuk ubat dia".

InsyaAllah, kami doakan yang terbaik untuk En. Q dan akan bantu sedaya upaya. Betullah kata lecturer, selalunya kami memang akan paling rapat dengan patient. Kalau patient dalam ward, setiap  kali seminggu tengok patient. Pergi rumah. Pergi tempat kerja.

Balik dari home visit, banyak yang saya fikir.
Ada orang, Allah uji dengan masalah fizikal.
Ada orang, Allah uji dengan masalah kesihatan yang lain,
Ada orang Allah uji dengan masalah kewangan.
Ada orang, Allah uji dengan masalah dalam pehubungan.
Ada orang, Allah uji dengan pelbagai ujian hidup.
Ada orang, Allah uji dengan semua diatas.

Jangan pernah mengeluh dengan masalah kita, kerana setiap daripada kita Allah bagi ujian yang berbeza :)

Setiap hari tidur awal, goodnight.

No comments:

Post a Comment