Tuesday, 29 October 2013

Perjuangan belum selesai.

Assalamualaikum. :)

Sebagai khalifah Allah di muka bumi ini, setiap masa pun kita akan berjuang. Cumanya tahap perjuangan setiap orang itu berbeza. Perjuangan setiap org tak akan selesai selagi kita bernafas di buka bumi Allah ini. 

Thanks Allah, kerana memberi peluang untuk aku teruskan perjuangan ini. Di muka bumi ini. 
Dengan kudrat yg ada, akan aku gunakan untuk berbakti dan gunakan sebaiknya untuk kebaikan semua org.  :,)

Selama sebulan ini, selama setahun ini alhamdulillah Allah telah menemukan ramai orang-orang yang awesome muncul dalam hidup aku di samping mengekalkan sahabat-sahabat yang sememangnya ada disaat aku memerlukan. 

Selagi semua ini belum selesai, selagi itulah kepala akan sentiasa dibelenggu persoalan yang seakan-akan tiada jawapan. Selagi itulah kerutan di dahi sentiasa kelihatan. Selagi itulah senyuman yang diberikan kadang hanya ukiran di bibir. 

Banyak perkara yang ingin dibuat, banyak cita-cita yang perlu direliasasilan. Hope sempat dilaksanakan. 
Moga penat lelah ini diredhai Allah. Kehidupan ini bukan untuk mengumpulkan apa yang kita dapat tinggalkan, tetapi untuk kita kumpul bekalan di hari esok. 

Remember Allah, Allah will remember you.
Jaga Allah, Allah jaga kita. :)

Kadang, dalam kesibukan dunia. Kita leka, lalai dengan waktu solat, tak khusyuk dalam solat, solat dalam tergesa-gesa. Bila ada masalah, baru nak buka Quran, baru nak sujud lama-lama, adakah Allah akan terima kita? Terima doa-doa kita? :,(

Sesungguhnya aku manusia yang jahil.Sahabat.. Ingatkan aku jika aku terlupa. Kerana ingatan ini juga dipinjamkan oleh Allah. 

Selagi kita hidup. Selagi Allah pinjamkan anggota badan yang sempurna, jangan pernah serik berbakti untuk orang lain. Biar orang lain tak nampak, tapi Allah nampak sudah memadai. Ikhlaskan hati, nescaya kita akan rasa puas dengan setiap apa yang kita lakukan. 

Duhai hati, kuatlah. Jangan tewas. Hati lembut tak apa, jangan lemah. :)





Sunday, 15 September 2013

Malaysia Day!

Assalamualaikum dan salam hari Malaysia!

Says Alhamdulillah first. :)
16 September 2013. 50 tahun negara kita dinamakan Malaysia, selepas penubuhan Persekutuan Malaysia. Pada hari ini juga, Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman membacakan Pemasyhuran Malaysia di Stadium Merdekapada pagi 16 September 1963.

Pemasyhuran Malaysia
Dengan nama Allah Yang Maha Murah lagi Maha Mengasihani. Segala puji-pujian bagi Allah Tuhan seru sekalian alam dan selawat dan salam bagi junjungan kitaNabi Muhammad dan bagi sekalian keluarga serta sahabat-sahabatnya.
Bahawasanya oleh kerana suatu Perjanjian yang diperbuat pada Sembilan hari bulan Julai tahun Seribu Sembilan Ratus Enam Puluh Tiga antara Persekutuan Tanah MelayuUnited KingdomBorneo UtaraSarawak dan Singapura maka telah dipersetujui bahawa hendaklah disekutukan Negeri Sabah, Negeri Sarawak dan Negeri Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu yang mengandungi Negeri Pahang, Negeri Terengganu, Negeri Kedah, Negeri Johor,Negeri Sembilan, Negeri Kelantan, Negeri SelangorNegeri Perak, Negeri Perlis, Negeri Pulau Pinang dan Negeri Melaka dan bahawa Persekutuan itu hendaklah dinamakan “Malaysia”.
Dan bahawasanya oleh kerana pihak-pihak dalam Perjanjian yang tersebut telah bersetuju bahawa mulai daripada penubuhan Malaysia maka Negeri Sabah, Negeri Sarawak dan Negeri Singapura hendaklah tamat daripada menjadi jajahan takluk Duli Yang Maha Mulia Baginda Queen dan Duli Yang Maha Mulia Baginda Queen tiada lagi mempunyai kedaulatan dan kuasa dalam ketiga-tiga buah Negeri itu;
Dan bahawasanya oleh kerana telah dimasyhurkan suatu Perlembagaan bagi Malaysia yang akan menjadi kanun yang muktmmad didalamnya;
Dan bahawasanya oleh kerana Perlembagaan yang tersebut itu telah diadakan syarat bagi menjaga keselamatan hak-hak dan keutamaan-keutamaan Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja serta hak-hak asasi dan kebebasan sekalian rakyat dan bagi mengekalkan keamanan dan kemesraan di dalam Malaysia sebagai Kerajaan yang mempunyai Raja yang berperlembagaan dan yang berdasarkan demokrasi cara berparlimen;
Dan bahawasanya oleh kerana Perlembagaan yang tersebut itu telah disahkan oleh suatu undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen Persekutuan Tanah Melayu dan Parlimen United Kingdom maka telah berjalanlah kuatkuasa Perlembagaan itu pada Enam Belas hari bulan September tahun Seribu Sembilan Ratus Enam Puluh Tiga;
Maka dengan nama Allah Yang Maha Murah lagi Maha Mengasihani, saya Tunku Abdul Rahman Putra ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah, Perdana Menteri Malaysia dengan persetujuan dan perkenan ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Yang Terutama Yang di-Pertuan Negeri Singapura, Yang Terutama Yang di-Pertua Negara Sabah dan Yang Terutama Gabenor Negeri Sarawak dengan ini mengistihar dan memasyhurkan bagi pihak umat Malaysia bahawa mulai daripada Enam Belas hari bulan September tahun Seribu Sembilan Ratus Enam Puluh Tiga bersamaan dengan Dua Puluh Lapan hari bulan Rabiul Akhir tahun Hijrah Seribu Tiga Ratus Lapan Puluh Tiga, Malaysia yang mengandungi Negeri Pahang, Negeri Terengganu, Negeri Kedah, Negeri Johor, Negeri Sembilan, Negeri Kelantan, Negeri Selangor, Negeri Perak, Negeri Perlis, Negeri Pualu Pinang, Negeri Melaka, Negeri Singapura, Negeri Sabah dan Negeri Sarawak dengan izin dan kehendak Allah Rabbul–Alamin akan kekal menjadi sebuah Negara demokrasi yang merdeka lagi berdaulat serta berasaskan kebebasan dan keadilan dan sentiasa mempertahankan serta memelihara keamanan dan kemesraan umatnya dan mengekalkan keamanan di antara segala bangsa di dunia ini.
Daripada Google. Fahami teks ucapan diatas. 


Kadang-kadang, terlalu seronok dan lalai dengan apa yang kita ada sampai kita terlupa perkara yang dipinjamkan oleh Allah iaitu KEAMANAN. 

Sangat terkilan apabila ada yang menggunakan "syukur Malaysia masih aman" dalam nada sinis, bukannya memaksudkannya. Mungkin mereka tak sedar yang keamanan yang kita ada ini "dipinjamkan" bukannya milik hakiki kita. Bila-bila masa Allah boleh tarik, melalui pelbagai cara. 

Gempa bumi.
Banjir besar.
Serangan luar.
Serangan dalaman.
Bencana alam yang teruk.

Semuanya tak mustahil dapat berlaku sekelip mata. 

Keamanan yang kita ada ini, jagalah. Janganlah terikut dengan budaya negara lain, terutamanya demonstrasi jalanan. Ya, melakukan demonstrasi boleh, dengan syarat secara aman dan ada permit. Tetapi biarlah perkara itu pilihan terakhir. Memang jiwa anak muda suka memberontak, tetapi kalau perkara itu memudaratkan negara, orang lain dan diri sendiri. For what?

"Syukur Malaysia masih aman" ?

Jangan kita menjadi penyebab, "Malaysia tidak aman lagi". 

Fikir dan sayangkan negara, hayati pengorbanan orang-orang terdahulu untuk mendapatkan kemerdekaan. 
Sayang keluarga, pulanglah rumah dengan kejayaan bukannya surat gantung pengajian atau surat dibuang universiti. 
Kita tak tahu, ibu bapa dirumah setiap masa mendoakan kita, tolong jangan hancurkan harapan ibu bapa.
Kita tak tahu kita menjadi contoh untuk adik-adik.
Kita tak tahu, nama kita menjadi bualan dan kebanggaan guru-guru semasa sekolah. 

Jaga perlakuan, jaga kata-kata. Mana-mana pun kita pergi, kita bawa agama Islam, nama keluarga, nama bangsa, nama negara dan nama universiti. 

Jika kita tak sayang nama kita, sayanglah nama- nama lain diatas. 

Perkara ini memang tak akan habis jika berdebat sekalipun. Sebabnya, fahaman seseorang adalah sesuatu yang subjektif. Terpulang pada pandangan masing-masing. Ini pandangan peribadi, tak berminat untuk berdebat tetapi berminat untuk bertukar fikiran. :)

Fakta menarik: Kita mula bercuti bagi meraikan Hari Malaysia pada tahun 2010. 

Salam hari Malaysia. 






Jakarta Aku Datang :)

Assalamualaikum..

Selamat hari raya kepada semua Muslimin dan Muslimat. :)

Sepanjang bulan ramadhan ini, alhamdulillah aku berpeluang melawat 2 negara  untuk 2 program yang berbeza. 5 hari di Jakarta, Indonesia dan 7 hari di Manila, Filipina.

JAKARTA (14 - 18 JULAI 2013) 

Terima kasih yang tak terhingga kepada kepimpinan Fakulti Sains Kesihatan terutamanya Sekretariat Mahasiswa Fakulti (SMF) kerana telah menjayakan program antarabangsa yang buat julung kalinya dibuat di fakulti di bawah Exco Pengantarabangsaan. Alhamdulillah.

Pelbagai cara dibuat untuk mengumpulkan dana termasuklah mencari penaja, dengan menghantar lebih 100 surat penajaan kepada syarikat-syarikat di bawah biro penajaan. Bukan itu sahaja, jualan Jumbo Sales juga dibuat dengan mngumpulkan barang terpakai termasuklah teddy bear! Haha.




Sepanjang 5 hari disana mmg pengalaman yang tak akan dilupakan sampai bila-bila. Setiap saat, setiap masa diisi dengan perkara yang bermakna dan bermanfaat.
Status FB sebelum bertolak:



DAY 1 : 14 Julai 2013 (Sabtu)

Bertolak pada 14 Julai 2013 (ahad) pagi. Tapi kami, 11 malam dah berkumpul di bilik gerakan untuk check passport, dan barang-barang penting. Bukan itu je, ada wakil SMF yang bawa penimbang Herbalife untuk check berat beg takut lebih kapasiti. Haha. Sampai dekat airport dalam 12 malam. Cuba bayangkan 7 jam duduk airport, makan, duduk, borak, online, then makan lagi. Ada juga yang tidur, rupanya bukan kami je bermalam di airport, ramai.  Bila subuh je, terus ke surau, lepas solat terus berkumpul lagi. Bergambar. :)




Sebelum ni memang pernah ke Indonesia, Medan. Tapi masa tu ayah yang arrange semua, bila berkumpulan. Terlupa, sepatutnya 1 jam before terbang boleh check in. Tapi kami tunggu 40 minit sebelum. Then bila beratur, check semua, disebabkan beratur panjang, ambil masa. Sampaikan group kami banyak kali kena panggil dekat LCCT tu. Sampaikan terpaksa potong barisan, tapi cakap elok elok la dengan orang depan. Muka masing masing dah pucat takut tertinggal flight.

Bayangkan nak menjaga and pastikan tak ada yang tertinggal, 30 orang agak ramai. Sampai final call, kami semua berlari dekat airport. Masa tu rasa mcm dalam movie, dengan beg tariknya. Haha

Ingatkan dekat tempat check in dengan kapal terbang, punyalah masing masing lari sekuat hati. Serious jauhhhhh, sampai ada yang dah tak larat nak lari, jalan je. Haha. Memang pengalaman betullah. Bila dah sampai kapal terbang, pramugari tu cuma senyum je tengok semua dah tercungap cungap penat berlari. Masa nak kira cukup ke tak semua, memang agak mendebarkan. Tapi alhamdulillah semua cukup tak ada yang tertinggal. Moral of the story, kalau berkumpulan at least 2 jam sebelum dah masuk utk scan barang, check passport dan sebagainya.

Sampai je dekat airport, kami disambut oleh "mahasiswa pendamping" dan beberapa pensyarah. Memang sangat friendly! Masa tu terus bahagi group, act masa meeting terakhir sebelum terbang kami dah bahagikan  :)

Naik bas, tak sangka layanan "mahasiswa pendamping" sangat baik, sediakan 2 bas yang bagi aku agak mewah sebab bas tu drpd kementerian kesihatan. Kami menginap di"guest room" kementerian kesihatan. Alhamdulillah, memang sangat selesa.

Angkat beg, kemas barang terus berkumpul untuk jalan jalan tempat menarik dekat Jakarta. Pergi ke Merana Monash. Memang cantik. Kalau di Jakarta, menara ni macam KLCC di Malaysia. Suatu kebanggaan oleh rakyat Indonesia.


Menara Monash

Menara tu boleh naik, tapi memang beratur panjang. Jadi memang tak sempat, jadi kami masuk muzium utk kenal sejarah sejarah Indonesia. MP memang sangat baik dan sangat pakar dalam sejarah, bak kata org macam "buku sejarah bergerak", memang sangat hebat!


Kat sini banyak, ada yg berlakon hantu, askar, orang besi, ondel-ondel. ::

Menara ni pun ada dataran Monash, funfair, utk naik kuda semua ada. Yang menariknya, naik kapal yang macam dekat ICITY, dengan timbalan dekan pun join. Semua menjerit sebab macam goyang goyang and tempat pemegang tu tak lock. Haha


Serious, bahaya. 

Then naik kuda, berlima orang. Kesian kuda tu. Naik kuda bukan di kandang kuda, tapi dekat jalan raya yang sesak, apa lagi semua menjerit bila kuda tu buat u-turn. Haha

Gambar dari atas kuda.

Then balik bilik, siap-siap berbuka dekat Kedai Makan Minang. Yang masakan macam orang melayu, serious daging dendeng sangat sedap. Jenis makan orang Minang ni, hidang banyak banyak. then dia akn kira apa yang kita ambil je. Memang banyak sangat lauk.

Then habis buka puasa, kami solat maghrib dan isyak dekat Masjid paling besar di Jakarta. Masjid Istiglal, yang bertingkat tingkat dan Subhanallah memang sangat besar. Masjid ini berdepan dengan gereja yang agak besar juga.




Cerita dari MP, kalau hari raya, gereja tu juga akan digunakan untuk solat. Then kalau krismas, masjid itu akan digunakan juga. Disebabkan penduduk padat dan persefahaman antara berlainan agama sangat tinggi.


DAY 2: 15 Julai 2013

Hari kedua, kami melawat Kedutaan Malaysia. Ada juga wakil pelajar Malaysia hadir masa majlis formal bersama pengarah. Disini, ucapan pengarah, ucapan Timbalan Dekan. Bangga apabila, nama UiTM dan Fakulti Sains Kesihatan itu sendiri kami bawa di negara lain, dan yang menariknya Kedutaan Malaysia di Indonesia adalah paling besar. :)


With roomate di Jakarta aka pengarah program :)


Sesi soal jawab pun sangat menarik.
Habis je sesi di Kedutaan Malaysia, kami pergi melawat Taman Mini yang agak tak mini sangat sebab sangat besar. Haha. Kalau siapa-siapa yang lawat Jakarta, kena pergi tempat ni sebab semua replika rumah yang sangat banyak ada dekat sini.



Kami terus ke Politeknik Kesehatan Kemenkes Jakarta II untuk majlis berbuka puasa bersama semua pensyarah dan Pengaran. Kalau dekat Jakarta, pensyarah ialah "dosen" :)

DAY 3: 16 Julai 2013 (Selasa)

Hari ketiga, lawatan ke sekitar kampus Politeknik Kesehatan Kemenkes II. Ada 4 fakulti dekat sini, Fakulti Pengimejan Perubatan (X-ray), part ni untuk course lain cuma tengok dan belajar. Group dibahagikan, at least ada seorang lead yang daripada course ni.

Timbalan Dekan HEP, FSK. 

Itu mayat yang diawet. 

Apa yang menariknya, patung yang mereka guna untuk belajar adalah mayat betul yang di-awetkan. (Serammm). Memang agak berhantu sikit kalau malam-malam. Nak comment tentang peralatan dekat sini tak arif sangat sebab course lain, tapi yang menariknya, bak kata student Medical Imaging, banyak machine lama yang mereka sendiri tak pernah tengok. Dan ada juga, yang tak guna machine tapi manual. Sesuatu yang menarik. Kat sini juga, ada pameran barang-barang ciptaan student final year yang sangat awesome!


Kegunaan X-ray. 


Presiden SMF dan Presiden BEM (Badan Eksekutif Mahasiswa), kedua-duanya dari Medical Imaging.

Mereka kena cipta teknologi baru kalau nak grad. Awesome! Project yang kami tengok pun memang sangat hebat, yang boleh dikira hebat sebab masih bergelar student. :)

Then lepas melawat Fakuti untuk Medical Imaging, kami melawat pula Fakulti untuk "persekitaran", kalau dekat FSK Environmental Health and Safety. Yang ini pun memang sangat menarik bila tengok project student final year mereka, lagi-lagi bila projeck yang agak besar. Awesome!

Then yang last untuk dekat kampus ini, Fakulti pergigian. Kalau sistem mereka lain dengan dekat Malaysia. Semua kena belajar Diploma Teknik Gigi, (buat braces) then baru ambil kedoktoran. Student sini sangatlah friendly, masa kami nak masuk, kami disambut dengan tarian. Memang sangat meriah.


Pelajar Fakulti Pergigian :)

Dalam tengahari, kami ke Politeknik Kesehatan Kemenkes III untuk Fakulti Fisioterapi, Makmal Teknologi, Dietetik. Nak cerita banyak mesti ramai yang tak tahu.

Phytas (Physiotherapy )


Fakulti Gizi (Dietetik)

Tapi apa yang aku nampak, di kedua-dua kampus ini. Semua mahasiswa dekat sini, sangat hebat dalam sejarah. Cerita je apa-apa or tanya sejarah setiap tempat dan apa yang berlaku dalam tarikh-tarikh tertentu. Semua dapat jawab.

Masa itu juga, kami dapat lihat betapa mewahnya kita di Malaysia, dengan kemudahan dan fasiliti yang universiti sediakan. Dengan teknologi-teknologi baru yang kita ada. Dengan pensyarah-pensyarah yang ramai lulusan luar negara. Kita sangat beruntung. Sampaikan, kita jadi malas disebabkan keselesaan yang diberikan.

Persatuan Mahasiswa dekat sini juga memang sangat kuat, banyak piala-piala aktiviti pelajar. Masa ni juga, dapat banyak contact badan perwakilan pelajar dekat sini. :)

Untuk hari ketiga, kami berbuka puasa di Malaysia Hall bersama pelajar Malaysia yang belajar dekat sini. Terharu dan terima kasih sangat sebab menerima kunjungan kami, walau musim exam. :)


Solat maghrib dan isyak berjemaah then barulah ucapan Presiden Presiden Pelajar Malaysia. Yang menariknya masa ni sesi kami macam usrah, duduk dalam bulatan then sharing tentang pengalaman mereka sepanjang belajar dekat sini. Masa ini juga, adakan perbincangan bertukar tukar pemikiran dengan Presiden Perwakilan Pelajar Indonesia, Eka Saputra. Agak hangat juga perbincangan kami. Lagi-lagi bila bincang isu mahasiswa.

Berbuka puasa. 





With Presiden Persatuan Pelajar Malaysia-Jakarta dan Presiden Badan Eksekutif Mahasiswa Jakarta



DAY 4: 17 Julai 2013 (Rabu)

Hari ke-empat, kami melawat Hospital KPJ. Bangga apabila, KPJ Malaysia berjaya melebarkan sayapnya di Indonesia dengan membina hospital. Hebat! Lepas berdialog dengan Pengarah Hospital KPJ, Jakarta, kami bertolak ke Rumah Kebajikan.Agak Jauh perjalanan kami, kena bertolak awal.

KPJ Hospital, Jakarta

Keadaan agak hujan lebat, terpaksa meredah hujan. Paling terharu apabila, kami disambut dengan sangat meriah dan baik. Makanan pun agak banyak, serba salah, sebak, sedih semua ada. Tak sangka dilayan baik yang tersangat baik macam ini. Solat maghrib berjemaah, then baru makan berat. 

Ucapan Pengurus Rumah Kebajikan Jakarta

Tak sangka. pihak rumah kebajikan ini buat macam-macam persediaan. Ada macam-macam persembahan. Part ucapan pengurus, mostly menangis. Teringat kata-kata pengurus rumah ini, "Anak-anak ini tiada ibu bapa untuk dipeluk, jika kami tidak ambil dan bela mereka, mereka pasti akan dijual atau dijadikan memuas nafsu lelaki jahat". Sedih. 

Sangat kagum, anak anak ini yang masak semua makanan berbuka, kemas, buat persembahan tanpa ada guru pun, cuma tengok youtube, semua dapat cenderahati kuih raya buatan anak anak ini. Masa mereka sepanjang dekat sini, belajar, belajar kemahiran, hafaz Quran. Kutipan derma masa sebelum bertolak kesini, semua disalurkan kepada mereka. Walaupun tempat ini agak daif, tapi rasa tenang je sepanjang dekat sini. 

Bila nak berpisah, salam-salam dengan anak-anak ini, terpancar harapan untuk berjaya dan masuk ke universiti dari setiap mereka. Walaupun beberapa jam dengan mereka, tapi serius rasa dekat. 



Balik je bilik, masing masing kepenatan tapi pengalaman sepanjang di Rumah Kebajikan tadi, tak akan kami lupa sampai bila-bila. Malam terakhir sebelum balik Malaysia. 

DAY 5: 18 Julai 2013 (Khamis)

Untuk hari terakhir ini, kami tak ada lawatan ke mana-mana cuma masa ini sahaja yang ada untuk beli-beli barang cenderahati sebelum balik. Kami ke TANABANG. Yang sangat besar, yang sangat sesak, yang sangat murah dan sangat banyak pilihan, memang rambang mata. 

Cumalah berjam jalan cari barang, sampai sakit sakit kaki. Rupanya, perjalanan kami tu cuma suku je dari tempat shopping ni. 

Dalam 11 pagi, kami dah kena bertolak ke airport. Takut pengalaman lalu berulang lagi. Haha. 

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Terima kasih kepada semua Team, "Mahasiswa Pendamping", "dosen" Politeknik Kesehatan Kemenkes, Kedutaan Malaysia, Pelajar Malaysia-Jakarta, kerana menerima kunjungan kami di sana. Terima kasih yang tak terhingga kepada penggerak utama program antarabangsa ini yang banyak bekorban untuk menjayakan program ini. 




Gambar sebelum balik dengan "Mahasiswa Pendamping:, Jakarta :)





Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Terima kasih kepada semua Team, "Mahasiswa Pendamping", "dosen" Politeknik Kesehatan Kemenkes, Kedutaan Malaysia, Pelajar Malaysia-Jakarta, kerana menerima kunjungan kami di sana. Terima kasih yang tak terhingga kepada penggerak utama program antarabangsa ini yang banyak bekorban untuk menjayakan program ini. 

Minta maaf segala salah silap sepanjang disana. Tulisan ini adalah 2 bulan selepas ke sana, mungkin ada yang silap sebab berpandukan ingatan sahaja. Harapnya, yang membaca dapat manfaat daripada perkongsian ini. Terima kasih.Untuk pengalaman di Manila nanti, tunggu ada masa menaip lagi :)
Boleh tengok gambar-gambar kami di page ini https://www.facebook.com/hanisjoephotography/photos_albums 

Salam Jakarta. :)





MARYAM JAMADI 

Tuesday, 23 July 2013

Pesanan daripada seorang ayah.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, tak sangka kita semua dah menempuh separuh bulan didalam bulan ramadhan :))

Ayah selalu pesan, selalunya masa otw balik kampus. Ta kiralah dari soal study sampailah soal dah tua nanti. Mungkin ayah nampak anak dia ni jarang balik rumah, ke sana ke mari, program itu program ini, meeting itu meeting ini. Kadang-kadang aku dapat rasakan perubahan pada diri. Jadi lebih serius, lebih senyap. Mungkin apa yang berlaku sekeliling aku buat aku lebih matang. Harapnya matang ke arah yang lebih baik.

Ayah selalu pesan. Dunia ni sementara, dunia di macam kertas ujian, dunia ni tempat kita mengumpul amal soleh. Apa yang kita ada akan dipersoalkan, setiap perlakuan kita akan dipersoalkan. Tapi kadang kita lupa, lupa dengan dunia. 

Bila sedih, ayah ada cakap "Hujan yang turun bukannya selamanya, panas terik tak akan terik selamanya", segala masalah pasti ada penyelesaian, setiap soalan pasti ada jawapan. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Aku sangat kagum dengan mak ayah, sebab tabah dengan segala apa yang berlaku selama ini. Tak pernah membalas, sebab kami percaya Allah akan balas segala perbuatan orang lain dengan caraNya sendiri. Biarlah orang membaling batu kepada kita asalkan jangan kita baling batu kepada orang, kerana percayalah pembalasan daripada Allah adalah lebih besar. 

Selalu ucapkan kata maaf kepada orang tak bermaksud kita kalah. Ingat tu. Ucapkan kata maaf memang mudah, memberi maaf memang mudah tapi tak akan melupakannya. Macam luka, luka memang akan sembuh tapi parut tak akan hilang. 

Ayah selalu pesan, apa-apa pun, kekayaan, darjat, kekuasaan, tak akan dapat gantikan dengan ketenangan. Walau apa-apa pun kita ada, semua tu tak guna jika kita tak tenang. Teringat ayah cakap "macam kita ada RM1, cuba banyangkan kita ada seringgit, itu sahaja kita ada untuk makan, adakah kita akan guna atau kita simpan, kalau kita guna, kita comfirm tak akan tenang sebab kita tahu masa akan datang kita akan lapar, tapi kalau kita simpan walaupun menahan lapar, hati kita tetap akan tenang sebab kita tahu kita akan selamat dari kelaparan masa akan datang".

Tentang pujian, ada satu cerita tentang kura-kura dan burung. Pada satu masa, mereka perlu berpindah ke tempat lain, jadi burung minta kura-kura untuk gigit sebatang kayu untuk bergayut dengan burung. Lalu di satu kawasan, penduduk kawasan tersebut semua mencaci kura-kura kerana tak pandai terbang dan mengharapkan burung, kura-kura rasa tercabar dan geram, maka kayu yang digunakan digigit dengan kuat. Lalu lagi di sebuah kawasan, penduduk kawasan tersebut beri pujian kepada kura kura kerana boleh  terbang. Kura-kura tersenyum dan terlupa kayu yang digigit untuk terbang. Kura-kura jatuh ke bawah.

Dengan kejian kita akan lebih kuat, dengan pujian kita akan jadi lemah. Pendek tapi bermakna.

Ayah suka bagi analogi untuk kaitkan dengan sesuatu, biar anak-anak fikir sendiri. Jadi mana-mana analogi yg tak berapa faham boleh je bagitahu. 

Okay rindu nak balik rumah. Hmm
Assalamualaikum. :)







Friday, 28 June 2013

DONE!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah habis practical exam pediatric assessment yang cukup buat kami stress sepanjang minggu ni. Huhh *nafas lega :DD

2 hari berkurung dalam bilik, buat aku rasa kekok bila bercakap. Hmm. And tadi, rasanya okay cuma BI sangat berterabur nasib baik madam faham sebab angguk je even BI berterabur *OH MY ENGLISH!
Haha

First time, star jump, berlari, lompat-lompat dalam lab sampai aku sendiri tergelak bila jadi patient tadi. Madam and sir mmg nampak sangat tahan gelak. Even kelam kabut sbb 10 min je untuk 1 assessment, sampaikan nak terjatuh kerusi sebab terlampau kelam kabut tadi. Hmm.

Cuba bayangkan, dengan 10 minit nak cari semua barang assessment, manual, kena tanya nama, birthday, then buat assessment yg ada min 5 component, then nak kena scoring, kira-kira score then kena transfer semua benda refer manual. Mmg TAK SEMPAT!

Memang sangat kelam kabut sbb tadi start lambat, org lain dah start dulu sbb masa jadi patient jadi org last kena assess oleh madam. Orang lain dah fikir,ambil-ambil barang before start assessment. Ni aku, 10 minit tulah baru baca soalan, baru fikir and cari barang. Terkena pula 2 assessment yg guna banyak barang, melilau cari barang, cari tali, beads, doll, spoon, cards, blocks. Macam-macam. 

Tapi alhamdulillah, SEMPAT. :D
OT --> Creative, barang-barang semua tu mmg tak disediakan. pandai-pandai cari. 

And semua soalan dapat jawab, alhamdulillah. Tapi tak boleh berpuas hati sangat, ni baru berapa percent. Ada final paper lagi. InsyaAllah u can do it Maryam!

Allah tak akan menghampakan hambanya yang berusaha, TRUST ME!
Tak ada istilah "Tak sempat nak study". TAPI "Kita tak pandai bahagikan masa". 
Kita semua  sama, Allah bagi 24 jam, 7 hari seminggu. Terpulang pada kita nak bahagikan masa makan, masa borak-borak, masa berHuhA, masa study, masa beriabadat dan sebagainya. 

Memang aku pegang "Allah tak akan menghampakan hambanya yang berusaha", and tampal dekat bilik, depan meja study, cermin. Normallah, mesti semua pernah rasa down, rasa tak semangat, rasa nak "tawakal" jelah. Tapi tawakal tak ada guna jika kita tak cuba berusaha. 

I hate the feeling "Kalaulah aku.... mesti aku...". Please, avoid benda ni. Why not guna "Aku dah cuba yang terbaik". Jangan menyesal di kemudian hari. Perasaan menyesal ni memang akan dibawa sampai bila-bila. 

Bila dah lakukan yang terbaik, bagi reward pada diri sendiri. :)

Kalau aku --> Bila lepas test or apa-apa yg buat aku happy, aku akan beli rocky yang chocolate. Then makan dengan susu, bahagianya rasa. Serious! 

4 petang sudah. K, assalamualaikum <3 



Thursday, 27 June 2013

Practical Exam

Assalamualaikum...

2 hari berkurung dalam bilik bergelumang dengan nota dan buku. Sampaikan boleh dikira berapa patah perkataan aku cakap dalam 2 hari ni. Lepas habis exam ni nak kena belajar bercakap balik, hahaha. Rasanya sahabat-sahabat terdekat dah kenal dah, bila time exam or ada test akan jadi pendiam yang tersangat pendiam. #FactAboutMe

Cuma bertemankan cerita zaman kecik-kecik, snow white, sleeping beauty, the princess and the frog, okay la tu. At least tak bosan sangat. Hahaha. Dengan masa-masa genting macam ni, lebih selesa belajar sorang-sorang tanpa gangguan handphone (Sorry kalau ada tak reply or tak angkat call), bilik berkunci. Maaf kalau ada yg ketuk tapi tak bukak maybe tak perasan. Hmm.

At last, kat sini je tempat untuk aku bercerita anddd twitter. Haha. 

Esok practical exam ! Berdebar bila ingat, now ada beberapa assessment lagi yg perlu revise. Alhamdulillah berguna video-video assignment kami, :)))

Kira-kira ada 13 assessment nak kena hafal setiap manual, step by step, evident-based siap dengan validity and reliability. Ada satu tu paling banyak, ada 27 item, ada yg 3o item, tak terkira kalau combine semua item nak kena hafal. And PRACTIC.

Kalau dulu, roomate selalu jadi mangsa utk jadi patient, now.... I have no roomate. 

Rindu dengan ex-ex roomate, lain macam pulak. Hahhahaa

Hope sem ni boleh survive, maintain result above 3.00 pun dah ALHAMDULILLAH. 
Ya, Allah permudahkanlah urusanku. 

Letakkan pergantungan kepada Allah, insyaAllah semua akan berjalan lancar. Hope esok keluar assessment yg mmg aku ingat 100%. 

Aminn. 

Okay, cukup luahan perasaan. K, assalamualaikum :)))
*lega 

Friday, 21 June 2013

Untitled :)

Assalamualaikum. Post kali ni mungkin panjang, jangan baca kalau taknak habiskan. AMARAN. Haha :p

Alhamdulillah segala test, assignment, presentation mak nenek semua dah siap. Settle segala kerja untuk sepanjang sem ini, alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
Minggu ni ada 5 test, mmg sangat hectic. Bila dah habis test terakhir tu, mmg rasa sangat lega. Cumaaaa, belum lagi habis final exam, jangan nak suka sangat la maryam! :p

Thanks sahabat, terutamanya HS2254A kerana banyak bantu aku sepanjang sem ini,
selalu ingatkan bila ada kelas or kelas cancel,
bila tak datang kelas selalu back up kan, means tolong inform lecturer,
bila aku rasa down or rasa lost dengan study, selalu ingatkan.
bila aku hantar assignment lambat, thanks sebab faham kenapa.
bila aku nampak macam tak tentu arah, thanks sebab tanya dan ambil berat.
THANKS A LOT! <3

Sahabat, aku tak percaya istilah "friendship forever" sbb aku yakin dan percaya tak ada pun sahabat yang akan ada bersama kita setiap masa. Yang ada cuma "part time friends". Cuba ingat balik sahabat kita masa sekolah rendah, sekolah menengah, matrik or universiti. Kita rapat dengan dia bila waktu kita bersama dengan dia, bila kita dah jauh, kita rapat dengan org lain, bila kita jumpa balik dengan dia, kita rasa kita rapat dengan dia tapi kita silap sebab kita tak tahu pun apa-apa perkembangan dia.

Tapi, alhamdulillah setakat ini aku try untuk jaga ukhuwah dengan semua orang. Kawan tadika, kawan sekolah rendah, kawan sekolah menengah, kawan matrik dan now kawan universiti.

Kadang-kadang tak tahu buat macam mana, rindu memang rindu, nak jumpa memang nak jumpa tapi MASA. Makin kita membesar makin ramai kawan kita, makin banyak reunion kita nak pergi, serious!

Kalau ada 20-30 kelompok kawan kita, nak kena pergi 30 reunion dalam masa setahun. Takpe, tunggu jelah siapa-siapa buat kenduri kahwin, jumpa la nanti. Hee :p

------------------------------------------------------------------------------------------

Actually~~ post ni dah terpost hari tu tapi tak habis tulis, now sambungan.


Haa, sebenarnya masa aku tulis yg before ni jumaat (26/6), kami sekelas ramai-ramai keluar p Setia City Mall. Disaat kaum adam p solat jumaat, kami p tengok "Pee Mak", cerita thailand. Haha.

Yang seronoknya, dalam wayang tu semua perempuan, so tak malulah nak ketawa/jerit/nangis dalam tu, sure ramai student palam. Haha. Memang terbaik, kena dengan masa, lepas 5 test, submit semua assignment. Huhh lega.

And ni first time kami keluar beramai-ramai sepanjang 2 tahun kat sini. #TrueStory

Then malamnya, OT`Day --> Appreciation Night
Seharian ber HS225. Dengan orang sama, hari yang sama, baju yang lain.
Alhamdulillah :)

Anugerah yang dibawah ni betul-betul tak sangka. Ramai sebenarnya yang layak dapat, suggestion lepas ni banyakkan anugerah biar semua org dapat.

Ada sahabat kata "Tahniah dan takziah, anugerah tersebut menandakan lebih banyak amanah dan tanggungjawab", aku ambil kata-kata ni untuk bersama-sama menaikkan nama Occupational Therapy di dalam negara kita seterusnya OT Malaysia di luar negara. InsyaAllah.




Sahabat yang dapat anugerah "Maryam Appreciation Award" . :)
Untuk Kepimpinan Terbaik (Perempuan)



Kak Ieda Masman --> Timb Presiden PPPCK (2011/2012)
Bendahari SMF FSK (2012/2013)
Pengarah Program bagi OTSCORE 2012


Kak Hidayatul Akma --> Timb Presiden PPPCK (2010/2011)
Timb Presiden II SMF FSK (2012/2013)

Orang ketiga adalah
Kak Nadwah Syafiqah --> SMF FSK (2011/2012)
Setiausaha Agong SMF FSK (2012/2013)

actually ada gambar tapi tak jumpa. Hmm. Tak apa, nanti akan diletakkan bila dah jumpa. :)

Ramai lagi sebenarnya antara penggerak dan tulang belakang bagi PPPCK dan FSK. Orang-orang yang banyak membantu, menyumbang tenaga, masa, dan banyak lagi demi OT dan fakulti. Sem ni senior part 6 akan keluar ber-practikal, tinggalkan kami batch 2011. Harapnya term depan lebih baik dari term sekarang. InsyaAllah :,)

Banyak sebenarnya perkara yang aku belum capai. InsyaAllah I will try my BEST. 

Tak lupa juga, mentor/kakak dalam OT. :)


Thanks KAKAK! :)

Alhamdulillah ramai sahabat-sahabat se-batch, se-kelas dapat anugerah jugak. Setiap kategori ada wakil yang dapat. Hee.


Walaupun seorang je kaum adam dalam kelas kami, dapat jugak 
Anugerah Kepimpinan Harapan (Lelaki) --> Hakim Zainal (PPPCK 11/12 & 12/13)
Anugerah Kepimpinan Harapan (Perempuan) --> Izzah Aliah (YDP JPK 13/14)
Anugerah Atlet Terbaik (Perempuan) --> Khairunnisa Nawi (Bola Keranjang)
Anugerah Atlet Harapan (Perempuan) --> Fizz Faizah (Futsal)
Anugerah Kepimpinan Kerohanian (Perempuan) --> Nur Aida Shuhada 


Sahabat. :)
MARYAM - HAZIQAH - IZZAH - SYAHIRAH - IFFAH
Sem 1 --> NOW
Harapnya sampai --> Sem 8 --> Zaman kerja --> Zaman ada anak cucu --> Jannah 

Untuk final exam ini, lakukan yang terbaik. Selagi ada masa USAHA, USAHA, jangan menyesal di kemudian hari. Belajar itu pahit kerana manisnya kejayaan. :,)

Harap tak ada yg ganggu tarikh tersebut:
28/6 : Practical Exam Pediatric Assessment
2/7 : Pediatric Assessment
3/7: Pediatric Intervention
4/7 : Pharmacology
6/7: Special Education
9/7: Practical Exam + Viva Pediatric Intervention

Maaf sekiranya ada yg try contact dalam waktu-waktu terdekat ni, saya sedang FOKUS untuk final exam. Hal selain akademik yang tidak urgent insyaAllah lepas exam. Ini sahaja masa yang ada untuk cover semua. #trueStory

Mood: Study ON until 11/7

All the best semua! 
 Salam maghrib dan selamat berbuka bagi yang berpuasa. 
Assalamualaikum. :)

*maaf ayat berterabur, al-maklumlah terlalu banyak fact dalam kepala sekarang. Hmm







Thursday, 13 June 2013

Monolog dalaman AGAIN.

Assalamualaikum.

6.57ptg. Lagi dekat 30min nak buka puasa. Perut dah berbunyi, kepala dah tak boleh terima apa-apa kerja menandakan aku kena STOP untuk tulis blog. Haha

Alhamdulillah kereta yang kena clamp dah buka. Turun naik pejabat kolej then pejabat polis bantuan untuk settlekan pasal kereta. Alhamdulillah settle. :)

Assignment peads untuk presentation selasa depan pun dah siap. Agak banyak la jugak part aku dekat 40 slides buat tadi. 

Pagi tadi --> PELANCARAN KEMPEN JOM NAIK TANGGA oleh PNC.

Nice sangat kempen ni, before ni kempen JOM BERATUR NAIK LIF. Mmg sangat berkesan. Kali ni kempen jom naik tangga hope berkesan jugak :)

Aku sangat bangga hari ni sbb aku guna masa dengan baik. Cuma satu je, homesick~

Lama tak balik rumah. Serious lama. :(

InsyaAllah before start final exam akan balik even sekejap. :)

Mmg minggu ini agak hectic and aku masih lagi try untuk kuatkan diri sendiri. Yes, u can do it Maryam! 

Untuk mengelakkan dan mengurangkan kepala yang tengah serabut, boleh dikatakan setiap masa aku pasang music. Instrument. Yiruma, kiss the rain. 

Ada orang kata macam lagu hotel? Haha. 

Untuk diri sendiri. 
Dear maryam, tiada apa yang mustahil. Jika Allah kata "jadi" maka "jadilah" ia. Bukan tak cukup masa, tapi cuma kita tak pandai menguruskan masa. Lupakan benda-benda yang tak penting, tumpukan pada benda yang penting. Ingat harapan mak ayah, tujuan kita datang ke universiti ni untuk apa. 

Okay.... :)

7.09malam. Cepatlah azan, tak sabar nak buka puasa. Haha

Homesick, tapi tak boleh buat apa. Just boleh tengok-tengok gambar.
:,)


Tak sabar nak habis exam. Nak balikk rumah. Nak happy-happy dengan family.
Okay bye. Assalamualaikum. Selamat berbuka. 

Tuesday, 11 June 2013

Clinical visit --> PDK

Assalamualaikum.

Alhamdulillah tadi buat visit ke PDK or Pusat Dalam Komuniti. Kali ni kami 17 org ke PDK Saujana Utama. :)

Sangat kagum dengan staf-staf dekat sini. Sangat peramah, and kalau nak tahu PDK ni di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat. Kami Occupational Therapist mmg tidak bekerja disini full time tapi kami akan datang mengikut cases yang dirujuk dari hospital. Tapi kali ni kami pergi untuk subjek pediatric intervention. Act mmg dah lama nak buat clinical attachment or visit kat PDK tapi tu lah kan tak sempat.

First masa datang tadi, rasa kekok sbb tak pernah lagi handle or jumpa or observe or evaluate case kanak-kanak sbb sem ini baru belajar tentang kanak-kanak. Before ni just belajar theory. So tadi kena apply semua teori-teori dalam slides, buku-buku semua. Mmg agak mencabar sbb kena PEGANG sendiri kanak-kanak tu.

Tapi alhamdulillah. Masa mula-mula kekok, lama-lama okay. :)

Masa sampai, kami terus pergi ke mana-mana kanak-kanak untuk observe and analyse penyakit apa. Then, first task aku untuk kanak-kanak ADHD. Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Disebabkan identiti kena rahsiakan, aku guna nama Max. (Nama tak boleh bla) Haha :p

Siapa yang tak tahu, kanak-kanak yang susah nak duduk diam, tak boleh focus untuk satu task. Masa mula-mula panggil-panggil Max mmg susah, tak nak pandang langsung. Then aku peluk dia, bagi duduk  diam. Bila dia dah diam baru bagi activity. Tp actually salah cara aku tu. Hmm

Apa yang aku perasan Max maybe ada masalah dengan proprioception. Dia tak rasa joint dia, sbb tu dia suka lompat-lompat, terbalikkan badan, ketuk kepala sbb dia tak rasa sense. Kesian..

Then, apa yang perlu dibuat adalah joint compression. Baringkan dia, then pegang tangan, nak cerita position susah la pulak. Flexed kan shoulder, elbow then tekan palm dia guna ibu cari untuk dia rasa sense. Tapi kena hold elbow supaya tak dislocated.

Use both hand, tekan shoulder, elbow, kepala pun sama. Tp benda ni kena practice, kalau silap mmg akan dislocated. and kena depends on condition apa.Then, bila dah buat joint compression, Max diam je. So masa ni lah bagi buat activity, first aku bagi buat puzzle. Dia tak ada masalah dalam vision, auditory semua. Ada 2 benda yang aku nampak perlu dibuat, perlu ajar untuk differentiate size and 3D construction. Yang lain okay. :)
 Kebanyakan kanak-kanak yang ada ADHD ada masalah dengan proprioception, dia tak rasa joint sense sbb tu dorang suka lompat-lompat, or ketuk2. So kalau nak buat activity, buatlah joint compression.

Kanak-kanak lain banyak yang lebih kurang sama. Tp ada sorang ni ADHD jugak, yang ni agak severe sbb mmg tak boleh duduk diam. Siapa dekat semua kena ludah. Hmm, agak-agak kalau dia jadi patient aku nak buat apa eh. Kena banyak study lagi ni.

Ada jugak yang autism. Ada yang masih di realiti, ada jugak yang loss di dunia sendiri. Kalau kanak-kanak autism ni, jangan bagi duduk sorang-sorang without activity nnt makin severe. Ada sorang ni, diam je, tapi just nak balik tadi dia nangis, penat maybe.

Ada satu lagi cases yang aku try evaluate lepas kes Max. Ada perasan seorang ni, duduk dekat penjuru je sorang-sorang. Then main-main guna tangan lintas-lintas mata. Masa mula-mula serious tak tahu kenapaaaaaa. Sbb budak ni, anak mata gerak-gerak tak tentu. And tak sama kanan kiri, kejap okay kejap macam juling. Then asyik baring je tak nak bangun, tak berbunyi, tak cakap apa-apa.

Then Sir minta untuk tengok and assess dia kenapa. Apa yang aku nampak, dia ada masalah vision, nystagmus. Dia guna tangan lintas-lintas mata sbb dia nak nampak bayang-bayang. Then sir kata dia partially blind. Agak terkejut, serious. Yes, dia partially blind. Dia tak nampak apa-apa, dia just nampak bayang-bayang sbb tu dia akan pergi ke tempat yang ada cahaya then main-main guna tangan. Then sir minta dia jalan, okay observe pula cara jalan. Wide base, mungkin dia selalu baring, kurang berjalan so extensor muscle weak. Sbb tu muscle2 kaki and tangan kecil je. Then observe cara dia duduk, dia duduk W sitting. Yang ni mmg kena tukar, kalau tak akan permanent sampai besar, and akan effect posture and so on.

Tp actually kanak-kanak yg ada masalah vision, untuk baik mmg dengan kuasa Allah. Cuma apa yang boleh buat adalah adaptation, dia kena belajar and di exposed dengan striking colour. Macam bilik tidur semua kena striking colour, kena buat stimulation supaya dia recognise colour, kalau tak symptom ni akan jadi severe. Dia tak pandai cakap. Tadi dalam tengahari, dia mengamuk baling-baling kerusi. Rupanya dia nak susu. Hee

Then dalam 11 pg, ada seorang kanak-kanak datang dengan ayah dia. First tengok serious ingat cerebral palsy, sbb whole body muscle flaccid. Serious lembut sangat, takut nak pegang. Untuk cerebral palsy ada 2 jenis, ada yang flaccid means lembut, ada yang spastic means keras.

Rupanya, bukan cerebral palsy tapi CARLOS DANLOS syndrome. Mmg kes ni sangat rare, ikut kata ayah dia, ada 5 kes ni je dekat malaysia. Umur dia 15 tahun, kalau hantar pada OT mmg tak banyak boleh buat sbb tangan, kaki semua mmg sangat flaccid, and disebabkan kes ni rare, kena google, study dulu baru boleh buat apa-apa, takut ada lain-lain complication.

Tp apa yang aku observe and analyse masa duduk dengan dia, aku pegang semua joint dia, muscle, mmg sangat flaccid, tangan, kaki semua flaccid. Then ada dislocation dekat hip belah kiri, sbb bila tegakkan badan dia, lutut kanan and kiri beza. Dekat shoulder kiri pun sama, dislocated. Aku tanya sir, mmg macam tu, semua joint dia senang dislocate and senang nak masukkan balik bila tulang lari dari tempat asal. Dia jugak ada scoliosis, yang agak severe. Then bahagian rib cage abnormal sbb terlalu wide. Rupanya itu adalah complication apabila masa kecik-kecik tak ada sucking reflex. Means tak reti hisap susu.

Masa baby, ada beberapa reflex yang kita mesti ada. Kalau tak ada mungkin ada masalah. Sucking reflex salah satunya.

Lagi satu, bukan tulang-tulang lain je lembut tapi skull pun lembut. Disebabkan cara position tak betul, kepala dia agak senget ke kiri. Untuk toleh ke kanan, dia terpaksa guna tangan kanan untuk toleh. Alhamdulillah, walaupun tak boleh bangun, tangan kanan dia okay. Asyik nak salam je, haha.

Act banyak sebenarnya, macam yang down syndrome. Semua okay, cute-cute dorang ni. Ada sorang ni, asyik nak peluk je. Haha.

Panjang la pulak cerita kali ni. Ini visit, kami just observe, analyse. Kadang terfikir, macam mana eh nanti dah kerja, kena berhadapan, kena bagi treatment untuk kanak-kanak macam ni. Takut, berdebar rasanya. Tapi itulah realitinya. Kadang orang tanya OT itu apa, Over Time? Operation Theatre? Tak, kami Occupational Therapy.

Bagi aku, PDK ni mmg perlu diperbanyakkan untuk dekat kampung-kampung, kawasan pedalaman, bandar ke. Tak kisahlah, tapi mmg sangat perlu bagi pendedahan tentang ni terutamanya tentang kanak-kanak. Untuk parents yang educated, insyaAllah mereka akan perasan anak mereka bermasalah. Bagi yang tidak? Bgi yang mmg tak tahu? Contohnya yang ada ADHD, kalau ibu bapa yang tak tahu mesti macam-macam hukuman dorang beri, sbbnya dorang ingat kanak-kanak ni degil, nakal. Tapi sebenarnya tak, kanak-kanak cuma istimewa.

Kesian, serious kesian. Bila dengar ada parents abandon anak mereka bila tahu mereka istimewa.
:,(

Percayalah setiap yang berlaku ada hikmahnya.
Percayalah anak yang istimewa ini lah yang akan backup ibu bapa mereka bila dihadapkan di mahkamah Allah.

Okay dah dah. Rasa macam buat report. Mmg sangat minat  dengan pediatric. InsyaAllah kalau diberi peluang sambung study nak sambung dalam area ni. InsyaAllah :)

Hope 3 subjek yang ada kaitan dengan pediatric untuk sem ini dapat score. Ada 2 minggu lagi, practical exam, hope dapat buat better. Dah kurang rasa takut nak pegang patient bila p visit ni. Hee.

Esok --> ORAL TEST MANDARIN II
Wish me luck.

Assalamualaikum. :)






:)